A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальний заклад "Центр надання соціальних послуг Солотвинської селищної ради Тячівського району Закарпатської області"

Послуга патронату над дитиною як форма самозайнятості

Дата: 14.02.2023 15:39
Кількість переглядів: 575

26 січня 2016 року був прийнятий Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми», який уперше в українському законодавстві закріпив таку сімейну форму влаштування дітей, як патронатна сім’я.

Для України це нове явище, проте в розвинутих країнах завдяки такій формі влаштування дітей практично не існує дитячих будинків.

 КЗ «Центр надання соціальних послуг» Солотвинської сеелищної ради разом із Службою в справах дітей Солотвинської селищної ради, проводять інформаційно-роз’яснювальну роботу з безробітними особами, які перебувають на обліку в центрі зайнятості, шукачами роботи щодо можливості стати патронатними батьками. 

Патронат над дитиною - це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

Ви можете стати патронатним вихователем якщо:

• Ви громадяни України від 35 до 60 років (для жінки) та від 35 до 65 років (для чоловіка);

• Ваша сім’я зареєстрована у шлюбі та проживає на спільній житловій площі;

• Ваш стан здоров’я дозволяє забезпечувати догляд та виховання дітей;

• Ви маєте позитивний досвід виховання власних дітей;

• Ви не маєте судимості;

• один із членів сім’ї не поєднує роботу патронатного вихователя з іншою трудовою діяльністю.

 

Кандидати у патронатні вихователі подають до соціального закладу за місцем їх проживання визначений законом пакет документів, а також необхідно пройти спеціальний курс навчання (12 занять) та отримати довідку за результатами навчання.

 

Грошове забезпечення вихователя 5 прожиткових мінімумів.

Кошти на виховання дитини 2 прожиткових мінімуми.

Оплата послуг зі здійснення патронату над дитиною здійснюється шляхом щомісячних виплат грошового забезпечення патронатним вихователям. Розмір оплати за послугу патронату над дітьми прирівняний до 5 прожиткових мінімумів для працездатної особи. У разі перебування у сім’ї патронатного вихователя дітей віком до 1 року, дітей з інвалідністю та одночасно двох і більше дітей розмір грошового забезпечення збільшується на 10 відсотків за кожну дитину та категорію, проте сумарно не більше ніж на 50 відсотків. Нарахування та сплата єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування патронатних вихователів із сум їх грошового забезпечення здійснюються у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Загальний термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя не може перевищувати шість місяців.

За додатковою інформацією про сімейний патронат, роль та функції батьків у патронаті звертайтеся до КЗ «Центр надання соціальних послуг» Солотвинської селищної ради та Служби у справах дітей Солотвинської селищної ради за адресою: смт.Солотвино ,вул.Емінеску, 8, каб. 6, 5


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень