A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальний заклад "Центр надання соціальних послуг Солотвинської селищної ради Тячівського району Закарпатської області"

Профілактика суїциду серед підлітків!!! 🆘🆘🆘

Дата: 22.04.2024 20:37
Кількість переглядів: 145

 

    Психолог Центру надання соціальних послуг Солотвинської селищної ради- Ганна ГОГА, просить звернути увагу батьків на такі актуальні питання нашого сьогодення, з якими зіткнулися в роботі з підлітками: слабкість, замкнутість, депресія, спроба суїциду.

   З цією проблемою соціалізації часто стикаються підлітки з низькою самооцінкою, відчуттям власної непотрібності та незначущості, слабкою нервовою системою. Вони не мають друзів у школі та за її межами, не йдуть на контакт з батьками та дорослими, відмовляються від колишніх захоплень та інтересів, відчувають проблеми спілкування. Часто вони перестають піклуватися про себе: дотримуватися гігієни, розчісуватися, вчасно їсти і спати. У сучасному світі найчастіше такі підлітки йдуть у віртуальний світ: анонімно спілкуються з однолітками в мережі, грають в онлайн-ігри та пропадають за компʼютером цілий день.


Що робити?


Схильність до депресій зазвичай викликана схильністю до цього нервової системи, але загострення виникає і натомість нерозумінню та неприйняттю підлітка дорослими. При виникненні ознак депресії: апатії, постійного смутку, зменшення кількості контактів, думок про свою нікчемність, важливо вчасно розібратися в причинах і постаратися разом усунути їх. Якщо ситуація виходить з-під контролю, слід звернутися до психолога чи психотерапевта.

Поради батькам підлітків🆘

Продуктивне спілкування


Скільки часу на тиждень ви проводите зі своїми дітьми? За даними соціологічних опитувань, більшість дорослих у середньому присвячують дітям не більше ніж 1,5 години на тиждень! І як сюди втиснути розмови до душі, походи до театру та на природу, читання книг та інші спільні справи? Це біда більшості батьків, котрі змушені проводити на роботі весь день, щоб заробити на сімʼю. Добре, якщо є бабусі та дідусі, здатні взяти на себе частину проблем виховання. А якщо їх нема?


Обов'язково подумайте, чим займатиметься ваша дитина в години, вільні від навчання та приготування уроків. Спортивні секції,школа мистецтв не просто займуть час, а допоможуть зміцнити здоровʼя❗️❗️❗️ 
При цьому пускати його поведінку на самоплив - теж не варіант, важливо підтримувати здорове спілкування без докорів та принижень у доброзичливій обстановці.


Любов та прийняття


Необхідно залишатися з дитиною в контакті, незалежно від її поведінки. Не ускладнювати ситуацію мораллю та приниженнями, не робити спроб повернути поведінку дитини до тієї, якою вона була в початковій школі. По-перше, це гальмує розвиток, а по-друге, провокує більш сильне відторгнення. У разі ситуацій, коли батьки розуміють, що не можуть впоратися самостійно, потрібно вчасно звертатися до фахівців - психологів і психотерапевтів. В іншому випадку підвищується ризик неблагополучних виходів із кризи: девіантна та злочинна поведінка, суїцид, клінічні депресії.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень